Duinen en landgoederen
In de Randstad geen natuur? Regiobewoners weten wel beter. Van historische landgoederen tot weidse duingebieden. De komende maanden is er van alles te doen.
Duinen en strand, van Katwijk tot Wassenaar
Regelmatig organiseert IVN Natuureducatie - Leidse Regio, leerzame activiteiten in de buitenlucht. Zo ook in Katwijk. Ga mee op strandexcursies, bijvoorbeeld op 10 augustus, en zomeravondwandelingen door de duinen, onder andere op 14 augustus.
Dunea beheert in 2024 al 150 jaar de mooie duingebieden en zorgt voor schoon drinkwater, de biodiversiteit en ruimte om te ontspannen. Ga met de boswachter op pad, er staan vaak verrassende excursies op het programma. Ontdek bijvoorbeeld hoe drinkwater gemaakt wordt.
Tip: Bezoek van 21 t/m 29 september de Week van Nationaal Park Hollandse Duinen, vol activiteiten voor alle leeftijden.
Landgoedwandeling Voorschoten
De strategische ligging tussen Leiden en Den Haag maakte Voorschoten, voor welgestelde stedelingen, vanaf de 16e eeuw zeer aantrekkelijk voor een buitenverblijf. Op het hoogtepunt van de ‘buitenplaatscultuur’ waren er meer dan twintig buitenverblijven!
Huis ter Wadding geeft een goede indruk van een landschapspark, met een 18de-eeuws landhuis. Berbice en Beresteyn vormen een samenhangend groengebied. Bijdorp laat zien dat de landgoederenzone zich ook aan de zuidrand van het dorp uitstrekte. De route start bij NS-station Voorschoten en is 5 of 10 kilometer lang.
Landgoedwandeling Wassenaar
Ook in Wassenaar ontstonden vele landgoederen. Deze wandelroute loopt langs een reeks buitenhuizen met parken zoals De Paauw en Backershagen. Deze parken maakten in de 19de eeuw deel uit van het bijna 600 hectare grote grondgebied van prins Frederik der Nederlanden.
Op landgoed De Paauw heeft kunstenares Lin Jans haar eigen atelier, galerie en giftshop. Zij geeft ook creatieve workshops, Atelier de Paauw staat midden in het groen. Zo maak je van de wandeling een dagje uit. De totale wandelroute is 12 kilometer lang, of start bij Huize De Paauw (7,5 km) of het historische Koffiehuisje (6,5 km).
Tip: Neem onderweg een lekkere pauze bij restaurant Festina Lente.
Landgoed Oud Poelgeest
De buitenplaats Oud-Poelgeest is in 1668 gebouwd op de fundamenten van een middeleeuws kasteel. De Leidse arts en botanicus Herman Boerhaave woonde hier in de 18de eeuw. Hier wandel je in alle rust, midden in het groene Oegstgeest.
Tip: Bezoek het Chopin Festival op 2, 3 en 4 augustus.
Huys te Warmont – Het bos van Krantz
In Warmond staat het parkbos rond Huys te Warmont bekend als 'het bos van Krantz', genoemd naar de laatste eigenaar van het landhuis, een textielhandelaar uit Leiden. Wandel door eeuwenlange geschiedenis van tuin- en landschapsarchitectuur. De kasteelgracht, die tussen de kastanjes door in het bos verdwijnt, duikt later weer als Droomvijver op.
Landgoed Huys te Warmont is ontstaan uit een middeleeuwse versterkte hoeve in de 14e eeuw. In 1573 werd het huis verwoest en omstreeks 1600 weer opgebouwd.
Tip van de boswachter: Let in september en oktober op de vele paddenstoelen in het bos.